Asetilen

Asetilen, Oksijen-yakıt gaz kaynağında ve alevle kesme işlemlerinde en çok kullanılan yanıcı gazlardan birisidir. Asetilen alevinin ısısı, kullanılan Oksijen miktarına bağlıdır. Hava-Asetilen karışımının alev sıcaklığı 2200 oC civarındadır.

Asetilen, saf Oksijen ile yakıldığı zaman alev sıcaklığı 3166 oC ye kadar yükselir, ancak alev sıcaklığı ve üretilen ısı mıktarı oksijen miktarına bağlıdır. Asetilen karbürleyici, redükleyici, nötr ve oksitleyici alev türleri üretir.

Özellikleri
Kimyasal kalitede saf Asetilen, kokusuz, renksizdir ancak ticari Asetilen karpitten dolayı sarımsağa benzer kokar. Yanıcı ve boğucudur. Hava ile parlak, yoğun ve isli bir alevle yanar.

Moleküler Ağırlık 26.04
Kaynama Noktası (1 atm) -83.3 oC
Yoğunluk (likit, 1 atm) 1.09 kg/l
Spesifik Isı (Cp) 1.65 kJoule/kg K
Yoğunluk, gaz 1.1747 kg/m3
Hacimsel Genleşme 928
Spesifik ağırlık (Gaz, Hava:1) 0.96
Kritik Sıcaklık 36.3 oC
Kritik Basınç 6250 Kpa


Uyarı !!!
Asetilen basıncı 15 psi den daha fazla olan regülatörlerde kullanılmaz. Bu gaz, darbelere çok hassastır ve yüksek debili regülatör basınçlarında patlayabilir. Güvenlik nedeniyle Asetilen sıvı olarak saklanmaz. Tüp içinde güvenlik nedeni ile gözenekli bir malzeme ve sıvı aseton vardır. Bu sıvı içinde çözündürülen asetilen vardır. Asetilen ayrıca başka sıvılarda örneğin suda dahi çözünebilir.

Hava ya da Oksijen ile karışan veya karışmadan asetilen gazı ısıtıldığı zaman patlar veya dekompoze olur. Asetilen gazı 1.5 barın üzerinde bir basınçla hatta verilirse ya da mekanik olarak sıkıştırıldığı zaman kolaylıkla patlar. Bakır, gümüş, civa ile patlayıcı karışımlar yapar. Borulamada yumuşak çelik boru ve fitinglerin kullanılması gerekir. Eğer bakır kullanılacaksa, bakır oranı %65'i geçmemelidir. Asetilen, hava içinde %2.5-81 oranında kullanıldığı zaman yanıcı ve patlayıcıdır. Ayrıca düşük enerjili kıvılcımlar (örneğin statik elektrik) dahi patlamaya neden olabilir. Asetilen tüpleri bina dışında ya da iyi havalandırılmış ortamalarda, dik pozisyonda ve sıcak yüzeylerden uzak bir bölgede depolanmalıdır. Asetilen kullanımında, özellikle asetilen için üretilmiş tüpler ve ekipmanlarla kullanılmalıdır. Sızıntı durumunda hasarlı tüpler derhal ortamdan uzaklaştırılmalı ve uzmanlarca mühadele edilmelidir. Kullanılan elektrik ekipmanları, patlamaya karşı yalıtılmış olmalıdır. Asetilen ile kullanılan ekipmanlar kıvılcım yaratmamalıdır. Statik elektrik üreten ve depolayan elbiseler ile asetilen kullanılmamalıdır. Çalışma yapılan alanlar çok iyi havalandırılmalıdır. Asetilen zehirleyici değildir, ancak kaçaklar havadaki oksijen seviyesini %19.5'in altına indirirse şuur kaybı ve hatta ölüme kadar gidebilen sonuçlar yaratır.

Sunum Şekilleri
Gaz halde 6.5 ve 8 kg. olarak ve özel dolgu malzemesiyle doldurulmuş tüpler içerisinde müşterilere sunulur.

Not: Yukarıdaki değerler sıcaklık ve basınç farklılıklarından dolayı değişiklik gösterebilir.


Ekler
 
 
ANA SAYFA | KURUMSAL | HİZMETLERİMİZ | ÜRÜNLERİMİZ | BELGELERİMİZ | İLETİŞİM
  © 2013 US Mühendislik Endüstriyel ve Tıbbi Gazlar Dolum Merkezi NSA Tasarım | NSA Creative Studio