Karbon Monoksit

Karbon monoksit, kimyasal formülü CO olan, renksiz ve kokusuz bir gazdır. Karbon dioksitin tersine, yoğunluğu havanın aynısıdır ve insan kanındaki oksijeni taşıyan kırmızı pigmentle geri dönülmez biçimde birleştiğin­den son derece zehirlidir. Havada on binde bir oranında bile bulunsa baş ve mide ağrıları­na yol açar; binde bir oranına yükseldiğinde ise ölüme neden olur. Organik yakıtların yakıldığı dizel ve benzin motorlarından çıkan egzoz dumanında da bir miktar karbon mo­noksit gazı vardır. Bu nedenden ötürü, kapalı bir garajda araba çalıştırmak tehlikelidir; ayrıca trafiğin çok yoğun ve sıkışık olduğu Tokyo gibi kentlerde trafik polislerinin görev süresi oldukça kısadır ve polisler görevleri sona erdiğinde derhal özel tüplerden oksijen solurlar.

Karbon monoksit mavi bir alevle yanar ve çevreye çok ısı verir. Sanayide yakıt ve demir cevherinden demir elde edilmesine indirgeyici olarak kullanılır. Sıcak kokkömürünün üze­rinden buhar geçirilerek elde edilen "su gazı", karbon monoksit ve hidrojen karışımından oluşur; su gazı yakıt ya da organik kimyasal maddelerin elde edilmesinde hammadde ola­rak kullanılır.

Özellikleri

Karbonmonoksit renksiz, kokusuz, toksit ve yanıcı bir gazdır.

     

 
Moleküler Ağırlık 28.01
Kaynama Noktası (1,22 atm)

-191,5 °C

Yoğunluk likit (b.pt)

0.7908kg/l

Spesifik Isı (25 °C ,1 atm.Cp)

0,2491 cal/g. °C

Spesifik ağırlık, gaz (Hava:l)

0,9678

Kritik Sıcaklık

0,9678

Kritik Basınç 34.99 atm

  

KULLANIM ALANLARI

* Katalizör geri kazanımı ve indirgeyici atmosfer oluşturmak amacıyla

* Kimyasal madde üretiminde

* Karbonmonoksit karışımları motor test gazı ve baca test gazı olarak kullanılır.

TEHLİKELERİN TANIMLANMASI

 

Acil durum gözden geçirmesi

Kokusuzdur,renksizdir,parlayıcı olmayan gazdır.Oksitleyicidir,yanmayı hızlandırır ve alev alan malzemelerde yangın ve patlama riskini artırır.Zehirleyici değildir.Yüksek yoğunlukta uzun süre oksijen solumak öksürüğe neden olabilir ve akciğer etkilenir.Basınçlı gazdır. 50C`nin altında kullanılmalı ve muhafaza edilmelidir.      

Cilt İle Temas Deri Yolu İle Emilme Göz Teması Solunum Yutma
Hayır
Hayır
Hayır
Evet
Hayır

 


Ekler
 
 
ANA SAYFA | KURUMSAL | HİZMETLERİMİZ | ÜRÜNLERİMİZ | BELGELERİMİZ | İLETİŞİM
  © 2013 US Mühendislik Endüstriyel ve Tıbbi Gazlar Dolum Merkezi NSA Tasarım | NSA Creative Studio